Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας [GR]


Η 6η Απριλίου 1957 , είναι η ημέρα ίδρυσης της Ο.Α. ως Εθνικού Αερομεταφορέα, η οποια παρέλαβε από την μεταπολεμική Τ.Α.Ε Α.Ε και το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων .Ο.Α. την έχει ανακηρύξει ως « Ημέρα Ολυμπιακής ». Την γενέθλεια αυτή ημέρα επέλεξε το Πολ.Κ.Ε.Ο.Α. και πραγματοποίησε εκδήλωση εγκαινίων ίδρυσης Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας, την Τετάρτη 06 Απρ 2011 στις 21 : 00, στις εγκαταστάσεις του, στο Πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στον παραπάνω στόχο.

Η άποψή μας:

Στην όμορφη αυτή εθνική προσπάθεια 
παρουσιάσθηκε, μέρος των εκθεμάτων που διαθέτει, τα οποια, στο σύνολο τους, προέρχονται από την πωληθείσα Ο.Α A.E. Για τον λόγο αυτόν δεν δύναται να χαρακτηρισθεί ως Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά ως « Μουσείο Ελληνικού Εθνικού Αερομεταφορέως », χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με την προσθήκη εκθεμάτων δεν δύναται να εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστική και μοναδική η συλλογή διαφόρων στολών όλων των ειδικοτήτων, του εξομειωτού πτήσεων « FRASCA » καθώς και λοιπών συσκευών και μηχανημάτων τα οποια συνέθεταν τον ζωντανό οργανισμό της Ο.Α, εκτίθενται στον χώρο αυτό. Έγγραφα και βιβλία ωρών πτήσεων, με την πολλαπλή και άγνωστη συμμετοχή, της Ο.Α και των ανθρώπων της, στους διαφόρους εθνικούς αγώνες της Ελλάδος την περίοδο αυτή ( π.χ Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ) έρχονται να συμπληρώσουν την όλη εικόνα. Σημειώνεται ότι στην δύναμη του Πολ.Κ.Ε.Ο.Α ( Μουσείου ) ανήκουν και τα αεροπλάνα τύπου BOEING B - 727, B – 737 και B – 747 τα οποια ευρίσκονται σταθμευμένα στο δάπεδο σταθμεύσεως του, πρώην, ανατολικού αερολιμένος Ελληνικού, έχουν ανακαινισθεί μερικώς, πρόσφατα, ενώ έχει αιτηθεί και την διάθεση ενός ΝΙΧΟΝ YS-11 από την Π.Α το οποίο θα φέρει τα χρώματα της Ο.Α Α.Ε. και τα αντίστοιχα ελληνικά διακριτικά νηολογίου κλήσεως. Τέλος, αριθμός διαφόρων ειδικών οχημάτων ( από ποδηλάτου, περιόδου 1957, εως μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και κλιμάκων ) καθώς και μια, ως εκ θαύματος διασωθείσα MERCEDES 250 automatic, του Ιδρυτή της Ο.Α Α.Ε αειμνήστου, Αριστοτέλους Ωνάση, συμπληρώνουν την αεροπορική αυτή συλλογή. Επίσης το Πολ.Κ.Ε.Ο.Α προχωρεί στην σύσταση, πλέον, ενός κοινωφελούς ιδρύματος, με την επωνυμία « ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ », ενώ διεκδικεί ικανή έκταση εγκαταστάσεων στο ιστορικό, πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, για την πραγματοποίηση του εθνικού αεροπορικού έργου του.

Σημαντικές ημερομηνίες:

Ο αγώνας του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. για την ίδρυση του Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας:
·   1995: Πρόταση Βάινσεχόφεν για αξιοποίηση του Ελληνικού
·   1997: Πρόταση ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. για Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας
·   2000: Φάκελος του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. σε Κυβέρνηση – Κόμματα για δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας.
·   22 Μαρτίου 2001: Μετεγκατάσταση αεροδρομίου. Εντατικοποίηση των παρεμβάσεων για το όραμα της ίδρυσης Μουσείου.
·   2003: Τροποποίηση καταστατικού του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α για δυνατότητα σύστασης νομικού προσώπου.
·   2003: Αγοράζουμε τα α/φη Β727, Β737, Β747
·   2003: ΝΑΙ του υπουργείου Μεταφορών στην πρότασή μας για ίδρυση Μουσείου.
·   2004: Ημερίδα του Τ.Ε.Ε. – Κατατίθεται στα πλαίσια της ημερίδας η πρότασή μας για την αναγκαιότητα ίδρυσης Μουσείου.
·   2004: Οργανισμός Ρυμθιστικού Σχεδίου Αθήνας: Θετική ανταπόκριση στην πρότασή μας για Μουσείο, στα πλαίσια του Μητροπολιτικού Πάρκου.
·   2004: Όμοφοι Δήμοι: Εντάσσουν στην πρότασή τους για το Μητροπολιτικό Πάρκο και την αναγκαιότητα για Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας και Αρχαιολογικό Μουσείο.
·   2007: Λεύκωμα «1957-2007: Μισός αιώνας στους ουρανούς». Για πρώτη φορά καταγράφεται  η ιστορία της Ο.Α., με αφορμή τα 50 της χρόνια.
·   2008: Συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΧΩΔΕ, κατάθεση πρότασης του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. για Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, στα πλαίσια του Μητροπολιτικού Πάρκου.
·   2009: Ενδιαφέρον της Boeing
·   2009: Κατάθεση δικαιολογητικών σύμφωνα με το νόμο στο υπ. Οικονομίας και Οικονομικών, για τη σύσταση Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας».
·   2010: Ενημέρωση της νέας Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, σχετικά με την πρόταση ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. για Μουσείο, στα πλαίσια του Μητροπολιτικού Πάρκου.
·   2010: Προτάσεις Φορέων, Δήμων, επίκουρου καθ/τη του Ε.Μ.Π. κ.Νίκου Μπελαβίλα, ΟΡΣΑ, απαντά θετικά για το Μουσείο στο Ελληνικό.
·   6 Απριλίου 2011: «Ένα Νέο Μουσείου Γεννιέται» στο Ελληνικό.
·   17 Μαίου 2011: Εκδήλωση «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού», της σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στόχος του Κοινωφελούς Ιδρύματος είναι να καταγράφει και να παρουσιάζει την εξέλιξη της Πολιτικής Αεροπορίας και την ιστορική διαδρομή των αερομεταφορών στη χώρα μας.


Είναι χρέος μας, ως άνθρωποι που μετείχαμε σε αυτήν τη διαδικασία, να παραδώσουμε τις αναμνήσεις μας στις επόμενες γενιές.


 
Καλούμε εσάς, τα μέλη μας και τους φίλους της Αεροπορίας, να βοηθήσετε για να προχωρήσουμε.
Επίσης, καλούμε τον κόσμο και τα μέλη μας, που διατηρούν αντικείμενα στην κατοχή τους, να τα φέρουν ώστε να συμπεριληφθούν - εκτεθούν στο υπό σύσταση Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας.

Ιστορία του χώρου:

Το κτίριο των υπερπόντιων πτήσεων στο πρώην Δυτικό Α/Σ Ελληνικού – Πολυχώρος ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. που φιλοξενεί το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας έχει την κάτωθι ιστορία:
Το κτίριο ενταγμένο στα έργα ανάπλασης του αεροδρομίου Ελληνικού, μελετήθηκε αρχικά το 1974 για να στεγάσει τις Υπηρεσίες Αναχωρήσεων Επιβατών Εξωτερικού, πέραν των πτήσεων προς την Ευρώπη, όταν η Ο.Α. εξυπηρετούσε επιβάτες που ταξίδευαν και στις πέντε ηπείρους.
Το 1978, μελετήθηκε εκ νέου η στατική επάρκεια (αντοχή σε πρόσθετα φορτία) του κτιρίου, ώστε το 1979, με τη σχετικές ενισχύσεις, να στεγάσει τα μηχανήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Ο.Α. που καθιστούσαν πλέον αποτελεσματικές τις Κρατήσεις Θέσεων και τις Οικονομικές Υπηρεσίες.
Το κτίριο αυτό, με τα ίδια μορφολογικά στοιχεία, παραμένει μέχρι σήμερα σε λειτουργία.
Το 1980, το Δ/Σ της Ο.Α., αποφασίζει την κατασκευή του νέου ολοκληρωμένου κτιρίου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή σε ιδιωτικό οικόπεδο κοντά στο Ανατολικό Αεροδρόμιο.
Στο τελευταίο αυτό κτίριο, συνέχισε να χτυπάει η καρδιά της Ο.Α. και μετά την μεταφορά των Υπηρεσιών της στο Δ.Α.Α. στα Σπάτα.
Εν τω μεταξύ στο κτίριο Υπερπόντιων Πτήσεων με το ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. κραιτιέται ζωντανή η μνήμη μιας Εταιρείας Ονειρικών Ταξιδιών, στις πέντε ηπείρους, που έζησε πάνω από 50 χρόνια στις καρδιές των Ελλήνων…

 Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Βασίλη Τσατσαράγκο για τις πληροφορίες και τις εικόνες που μας απέστειλε.

Πληροφορίες για επίσκεψη ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει στα:
Τηλέφωνα : 210 3563357 – 210 3563938
e-mail: polkeoa@otenet.gr
Πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού 167 77 – ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου