Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

10 χρόνια VATSIM [GR]

Το 2011 η VATSIM έκλεισε τα δέκα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στον χώρο της προσομοίωσης πτήσεων. Το δίκτυο της VATSIM είναι το πλέον οργανωμένο ανά τον κόσμο με πάνω από 200,000 άτομα.
Η  VATSIM είναι ένα αφιλοκερδές, διεθνές δίκτυο προσομοίωσης πτήσεων. Οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν είτε ως πιλότοι είτε ως ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ανάλογα με τον βαθμό και την εκπαίδευση, και να συμμετέχουν, βιώνοντας τις πλέον αληθοφανής διαδικασίες. Η VATSIM έχει διακριθεί για το άριστο επίπεδο εκπαίδευσης προσωπικού και τον ρεαλισμό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2006 ο οργανισμός βρισκόταν στο πρωτοσέλιδο του Wall Street Journal. Όσον αφορά την συμμετοχή του κοινού, ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 3 Σεπτεμβρίου του 2009 καταγράφηκαν πάνω από 209,000 ενεργά μέλη. Στον ελληνόφωνο κόσμο η VATSIM έχει δύο παραρτήματα. Το Ελληνικό και το Κυπριακό κέντρο ελέγχου περιοχής, όπου εθελοντές με όρεξη και γνώσεις παρέχουν άριστες υπηρεσίες δωρεάν σε όλους τους χρήστες.
Το σταντ της VATSIM στο συνέδριο προσομοίωσης πτήσεων





Η "θέα" από την πλευρά του ελεγκτή.

Στόχοι

Ο κύριος στόχος της VATSIM είναι να διατηρήσει υψηλό επίπεδο ρεαλισμού, σε διαδικασίες και φρασεολογία. Αυτό σύντομα έκανε τον οργανισμό διάσημο σε εκπαιδευόμενους πιλότους που είχαν πρόβλημα με την φρασεολογία τους, όπως και σε πιλότους που θέλουν να ενισχύσουν τις ικανότητές τους. Ακόμα, προσφέρονται δωρεάν μαθήματα από τους πλέον καταρτισμένους του χώρου, ώστε να μπορεί ο καθένας να συμμετέχει.
Μιμούμενη την πραγματικότητα, η VATSIM είναι χωρισμένη σε γεωγραφικές περιοχές, τα τοπικά κέντρα ελέγχου περιοχής. Τα κέντρα αυτά παρέχουν τμήματα πληροφοριών [Flight Information Regions (FIR)], την Υ.Π.Α. της κάθε χώρας [Area Control Centers (vACC)] και τα τμήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας [Air Route Traffic Control Centers (ARTCC)].
Επιπλέον, υπάρχουν και οι έξι μεγαλύτερες ζώνες, οι οποίες είναι:

  • Αφρική και Μέση Ανατολή
  • Ασία
  • Ευρώπη
  • Νότια Αμερική
  • Ωκεανία
  • Βόρεια Αμερική

Ιστορία

Το δίκτυο της VATSIM δημιουργήθηκε μετά την διάλυση του Simulated Air Traffic Controllers Organization (SATCO). Αυτή η οργάνωση διασπάσθηκε σε δύο ανεξάρτητες κοινότητες, μία εκ των οποίων είναι η VATSIM.

Simulated Air Traffic Controllers Organization (SATCO)

Μετά τα μέσα της δεκαετίας του 90, ξεκίνησαν να δημιουργούνται πάροχοι διαδικτυακών κοινοτήτων, όπου ο καθένας μπορούσε να συνεργαστεί με άτομα από όλον τον κόσμο, μέσω του Internet. Με τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των φίλων της αεροπορίας, δημιουργήθηκε η κοινότητα της SATCO υπό την προεδρία του Randy Whistler. Η AVSIM θέλησε να δωρήσει τον πάροχό της για τις ανάγκες της κοινότητας. Τον Δεκέμβριο του 1998, ο IVAO διαχωρίστηκε από την  SATCO εξ αιτίας διαφωνιών και έτσι πήρε την σημερινή του μορφή. Αμέσως μετά, η AVSIM απέσυρε την δωρεά της μετά από διαφωνία με το διοικητικό συμβούλιο της SATCO το 2000. Στις 7 Ιουνίου του 2001 ο αντιπρόεδρος της SATCO, Harvey Stein υπέβαλε την παραίτησή του αναφέροντας έλλειψη διαφάνειας στις δωρεές των μελών. Περισσότερες παραιτήσεις ακολούθησαν μαζί με αιτήματα για δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων. Μέσα στις επόμενες μέρες παραιτήθηκε και ο δημιουργός του SquawkBox (πρόγραμμα σύνδεσης των πιλότων στο δίκτυο) , Joe Jurecka. Η SATCO διαλύθηκε λίγες μέρες αργότερα.

Ίδρυση της VATSIM

Πρώην μέλη της SATCO ξεκίνησαν την δημιουργία ενός νέου οργανισμού άμεσα, υπό την διεύθυνση του πρώην αντιπροέδρου Harvey Stein. Ο οργανισμός της VATSIM άνοιξε επισήμως στις 12 Ιουλίου του 2001. Ο Stein αργότερα εξελέγη πρόεδρος του συμβουλίου της VATSIM. Το διοικητικό συμβούλιο σύναψε συμφωνητικό με τον Randy Whistler, πρώην πρόεδρο της SATCO και αναγνωρίστηκε η VATSIM ως επίσημος ακόλουθος της SATCO.

Λογισμικό

Σχέδιο Πτήσης στην VATSIM
Η VATSIM υποστηρίζεται από περίπλοκα συστήματα και λογισμικά, που διασφαλίζουν την λειτουργία του δικτύου. Αυτά τα συστήματα κάνουν την πτήση άκρως ρεαλιστική και οι σκηνές είναι παραπλήσιες με την πραγματικότητα. Οι χρήστες χρησιμοποιούν ειδικές εφαρμογές (όπως το SquawkBox ή το FSInn) για τους προσομοιωτές (όπως ο Microsoft Flight Simulator ή ο X-Plane) για τους πιλότους, ή το Virtual Radar Client (VRC) και το  Euroscope για τους ελεγκτές. Όλες αυτές οι εφαρμογές είναι δωρεάν και παρέχονται από την VATSIM.
Υπηρεσίες διαδικτύου παρέχονται από παρόχους σε όλον τον κόσμο και όλοι οι πάροχοι επικοινωνούν μεταξύ τους. Υπάρχουν και λογισμικά τρίτων κατασκευαστώ που δεν είναι ωστόσο απαραίτητα, αλλά προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τις διαθέσιμες διαδρομές, βάρδιες ελεγκτών, πληροφορίες για τον καιρό και ιστορικό πτήσεων.

Εκπαίδευση


Όλοι οι χρήστες προκειμένου να συνδεθούν πρέπει να έχουν γίνει μέλη στην VATSIM και πρέπει να είναι υποχρεωτικά άνω των 13 ετών. Δεν υπάρχουν χρεώσεις για την σύνδεση στην VATSIM.
Η VATSIM δεν απαιτεί από τους πιλότους να εκπαιδευτούν πριν από την πρώτη τους πτήση, ωστόσο όλοι οι ελεγκτές λαμβάνουν υποχρεωτικά εκπαίδευση πριν να ανοίξουν οποιαδήποτε θέση. Το 2005 η Ισραηλινές Αερογραμμές (El Al) ζήτησαν από τους πιλότους τους να περάσουν εξετάσεις μέσω του υπολογιστή πριν ενταθούν στην εταιρία.

Η VATSIM έχει δύο συμβούλια. Το διοικητικό συμβούλιο (board of governors) και την επιτροπή (executive committee). Ο τωρινός πρόεδρος είναι ο David Klain. Όλες οι δράσεις υποστηρίζονται από εθελοντές και δωρεές. Η χρήση του δικτύου της VATSIM είναι δωρεάν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για χρέωση υπηρεσιών στο μέλλον.


Ένα βίντεο για τις πτήσεις στο δίκτυο της
                                      VATSIM, με την ευγενική χορηγία της Hellenic Imperial v.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου